Sunday, 14 August 2011
Sambal Sardin
I tin sardin yang besar ((dlm sos tomato)
Bahan-bahan yang dimesin:
Bawang besar 11/2 labu
Bawang putih 5 ulas
Cili kering 8 tangkai (masuk lebih jika suka pedas)
Mesin sampai lumat
Hiasan:
Tomato biji
Cili merah 2 biji
Bawang besar 1 labu dihiris/mayang
***
Tumis minyak dan tumiskan bahan-bahan yang dimesin sehingga garing dan naik bau
Masukkan sardin, dengan sosnya sekali
Biarkan ia mendidih.
Masukkan asam keping 1 keping atau sedikit asam jawa
Masukkan sedikit garam
Bila dah sesuai masin tawar,masukkan tomato yang dibelah empat dan cili merah ,bawang besar yg dimayang, kacau sedikit dan angkat
Sedia utk dihidangkan.
Tips: Kalau tersalah masin, boleh masukkan kentang...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment