Friday, 12 August 2011
Butir Nangka Kelantanese Dessert
DOH:
2 Cawan tepung beras pulut
4 sudu besar tepung beras
air secukupnya
sedikit kapur ( 1/4 sudu teh dicampor dengan air)
Air daun pandan atau pandan paste
sedikit halba
gula ikut manis
sedikit garam
KUAH
Pertama buat Kuah dahulu
Santan separuh periuk sederhana besar
daun pandan
sedikit garam
gula pasir/nise/gula apung ikut manis
sedikit halba ( sudu besar)
***
Masukkan kesemuanya dalam periuk
Tunggu sampai didih dan dikacau sekali sekala
Bila masak rasa masin tawar
Kalau suka pekat,masukkan satu sudu tepung beras,bancuh dgn air dan masuk dalam kuah
Kacau dan angkat.
Butir Nangka:
Tepung pulut dan tepung beras digaul dalam bekas
Masukkan air yg dicampur dengan kapor sedikit-sedikit sehingga tepung menjadi keras dan tidak melekat pada tangan dan bekas.
Bahagi dua , satu dimasukkan air pandan supaya menjadi hijau, satu lagi biarkan warna asal.
Bulatkan mcm buat buah Melaka dan leperkan masukkan dalam periuk bila air mendidih. Buat kesemuanya begitu sampai habis.
Butir nangka akan naik ke atas bila masak.
Angkat dengan tapis, sejat sekejap dan masukkan dalam periuk berisi kuah.
Butir Nangka Berinti
Caranya sama seperti di atas cuma semasa gentel adunan macam buah Melaka,masukkan nise (sejenis gula buatan drpd nira kelapa di Kelantan) ditengahnya, leperkan dan buat seperti cara di atas.
Bagi kuah Butir Nangka Berinti, biasanya kuahnya tidak dimasukkan gula kerana butir nangka sudah sedia manis dengan intinya.
Selamat Mencuba!!
Caranya sama seperti di atas cuma semasa gentel adunan macam buah Melaka,masukkan nise (sejenis gula buatan drpd nira kelapa di Kelantan) ditengahnya, leperkan dan buat seperti cara di atas.
Bagi kuah Butir Nangka Berinti, biasanya kuahnya tidak dimasukkan gula kerana butir nangka sudah sedia manis dengan intinya.
Selamat Mencuba!!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment