Thursday, 11 August 2011

DAGING GORENG PATPIT MCKELATE





DAGING GORENG PATPIT (resepi keluarga mckelate)
Khas bagi mereka yg suka masakan siam dan pedas

Bahan-bahan:

A. Bahan asas:
1 kg daging (potong kecil2 mcm daging goreng biasa, perap dengan sedikit garam dan kunyit)

B. Bahan sambal:
bawang besar 2 labu
bawang merah 10 ulas
bawang putih 5 ulas
Kunyit 1/2 inci
halia 1 inci
Serai 3 batang
lengkuas 2 inci
cili merah 5 biji
cili api 10 biji
cili kering 10 tangkai
lada hitam 1 sudu teh (masuk masa goreng)
lada sulah 1 sudu teh (masuk masa goreng)
*Semua bahan-bahan ini dimesin halus

Hiasan:
Bawang besar 1 labu dimayang
cili merah 3 biji dihiris panjang
tomato 3 biji dibelah 2
daun limau purut 3 helai (dimasukkan bersama)

Cara membuatnya:

1. Daging digoreng spt biasa dengan minyak sehingga garing dan angkat.

2. Dengan minyak yg sama, masukkan bahan-bahan sambal dan digoreng sehingga garing, tambah sedikit garam, gula dan sedikit cuka (secukup rasa). Tambah minyak jika rasa tak cukup. Bila sambal sudah masak, masukkan daging yg siap digoreng tadi, gaul sebati dan masukkan bahan-bahan hiasan tadi. Bila dah agak layu boleh diangkat dan dihidangkan.

3. Sesuai dimakan dengan tambahan sayur goreng campor dan sop sayur/tom yam atau sop ayam dengan nasi putih

*** sambal pat pit ini boleh disesuaikan juga dengan ayam dan juga ikan sembilang

Selamat mencuba resepi warisan keluarga Mckelate...

No comments:

Post a Comment