Monday, 15 August 2011
Roti Canai
Tepung gandung 1/2 kilo
Fresh milk 1/2 cawan
Air dengan sedikit garam (dikacau bersama menjadi air garam)
Gula 1 sudu besar
Marjerin atau minyak utk memerap
***
Tepung gandum diuli bersama susu fresh milk,gula dan air garam diuli sebati sehingga menjadi doh di atas papan pencanai. Uli sehingga lembut. Buatkan bulat-bulat sebesar bola pinpong, sapu dengan marjerin dan perapkan dalam 2 jam. Buat begitu utk yang lainnya sampai habis. Seelokknya kalau buat malam, disediakan utk makan pagi keesokkan harinya.
Bila selesai memerap, ambik roti tadi dan kibar mcm mamak atau kalau tak pandai,letakkan di atas dulang besar dan tarik-tarik dia, lipat dan tekan- tekan. Boleh jugak digulung dan tekan seperti roti bom. Digoreng dengan sedikit minyak.
Selamat mencuba, boleh dimakan bersama kari atau susu pekat atau gula.
TIPS: Boleh menggunakan minyak, masukkan bebola canai yang dibulatkan macam bola pinpong dan rendam dlm minyak (minima 2jam-lebih lama lebih lembut). Seelokknya kalau buat malam, disediakan utk makan pagi keesokkan harinya.
Boleh juga dibuat roti canai segera dengan menggoreng separuh masak dan simpan dalam pendingin beku dalam peti ais.Bila nak digunakan keluarkan , dan goreng seperti biasa.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment