Thursday, 11 August 2011

Puding Roti



Bahan-bahan:

2 plastik roti sandwitch (dicerai-ceraikan)
susu cair satu tin
gula 1 cawan (kalau suka manis lebihkan gula sikit)
santan 2 cawan
1 cawan air suam
marjerin 1/2 cawan atau 1/2 cawan minyak masak
telor 3 biji (dipukul sedikit)
secubit garam jika suka
kismis utk hiasan jika suka

* Kalau nak lebih lemak, lebihkan susu cair dan santan dan jgn masukkan air langsung. Mine resepi sihat kurang gula dan lemak. hehehe
Caranya:

1. Rendam roti dengan susu cair, santan dan juga air sehingga lembut
2. Bila roti dah lembut, kacau dan masukkan marjerin atau minyak masak, kemudian kacau lagi dan masukkan gula,secubit garam dan masukkan telor yg dipukul. Kacau rata2 dan masukkan sedikit garam.
3. Masukkan dalam loyang yg disapu marjerin atau minyak dan bakar.
4. Bila dah separuh masak, tabur kismis di atasnya jika suka.
5. Bakar dalam oven suhu dalam 160 darjah sehingga masak (pakai api bawah)
6. Biasanya masa masak, cucuk dgn lidi kalau tak melekat tu kira masak dan apabila bhgn atas nampak garing.
** Biasanya bila masak, dia kembang macam gambar dan kembali susut bila sejuk. Bila dah sejuk masukkan dalam fridge.

*kacau= kacau dgn sudip mcm biasa bukan pakai mesin letrik
selamat
 Selamat Mencuba!

No comments:

Post a Comment