Friday, 1 February 2013

KERABU SOTONG



Sotong secukupnya
2 biji limau nipis (diperah airnya)
Sedikit daun ketumbar (dipotong halus jika suka)
1 labu bawang besar (dihiris halus)
3 sudu besar  sos ikan
1 sudu besar gula
1 sudu kecil garam (secukup rasa)
3-5 biji Cili padi (ikut pedas)
1 biji tomato (dipotong kecil)
1 batang serai (dihiris halus)
Sedikit karet sebagai hiasan (dipotong dadu)
Sedikit udang kering (ditumbuk, jika suka)

Cara membuatnya:

Bersihkan sotong dan rebus sehingga masak.  Jangan lama nanti isinya mengecil . Sejat dan potong.  Masukkan bawang besar , cili api, garam, air asam limau nipis, gula, serai , udang kering,  sos ikan, daun ketumbar dan dikacau dalam mangkuk.  Gaul rata2.  Rasa masin tawar, masam …kalau dah secukup rasa masukkan sotong dan karet.

Selamat Mencuba

No comments:

Post a Comment