Tuesday, 16 August 2011

Sagupal (Kelantanese Dessert)


Sagupal dikenali di Kelantan.  Mungkin ianya mendapat nama kerana dibuat daripada
sagu dan dikepal bulat . SAGU+KEPAL = SAGUPAL  :))




Sagu biji kecil satu paket kecil  (cukup utk sekeluarga 6 orang)
air panas sedikit
santan  2 cawan (separuh periuk tambah air jangan pekat sangat)
garam dan gula secukup rasa
daun pandan
sedikt halba

*****
Sagu dikacau dengan air panas dgn sudu sedikit -sedikit sampai menjadi doh dan tak lekat dibekas.
Basuh tangan , bulat-bulat seperti gambar di atas.
Bulatkan semasa masih panas atau suam supaya doh tidak menjadi keras. Letak di atas dulang.
Bulatkan sampai habis.

Dalam periuk,masukkan santan dan masukkan bebola sagu tadi, masukkan daun pandan dan biarkan mendidih.  Bila bebola sagu sudah masak,masukkan gula dan garam secukupnya.
Kemudian angkat dan hidangkan.

Selamat mencuba!

TIPS:  Tangan kena dibasuh dengan air/celup dalam air semasa membuat bebola sagu 
supaya doh tidak lekat di tangan.
Kuah sagupal ini boleh dipekatkan dengan memasukkan sedikit air tepung beras.

No comments:

Post a Comment