Saturday, 13 August 2011

Buah Melaka



2 Cawan tepung beras pulut
4 sudu besar tepung beras
air secukupnya
sedikit kapur ( 1/4 sudu teh dicampor dengan air)
Air daun pandan atau pandan paste
Nise/gula melaka/gula apung
Kelapa parut putih yg dicampur dgn sedikit garam


***


Tepung beras pulut dan tepung beras digaul bersama air yg dicampurkan sedikit kapur.
Gaul sebati sehingga tidak melekat di tangan dan dibekas.
Kemudian masukkan air daun pandan atau pandan pasti.
Gentel bulat-bulat dan masukkan nise atau gula Melaka/gula apung di dalamnya. Tutup dan bulatkan elok-elok agar tidak pecah.


Masukkan dalam periuk yang airnya mendidih.
Buah Melaka yang masak akan timbul di atas permukaan air.
Angkat dan sejat serta golek atas kelapa parut (putih) yang telah dikacau dengan sedikit garam


Tips:  Masukkan dalam peti sejuk dalam bekas bertutup kalau lambat makan utk memastikan kelapanya segar dan sedap.


Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment