Monday, 15 August 2011
Pulut Durian & Bubur Durian
10 ulas durian atau lebij
Santan pekat dua cawan dicampur sedikit garam ( perah santan dengan air masak suam)
Beras pulut dua cawan (dimasak dengan air . Tips : Pastikan paras air sama dengan paras beras pulut untuk nasi pulut yang sedap)
Gula atau nise (spt dalam gambar) atau gula Melaka atau gula apung
***
Masukkan santan, pulut dan durian dalam pinggan, masukkan gula/nise dan sedia untuk dimakan.
Bubur Durian
Durian 10 ulas
Santan separuh periuk atau 2 cawan santan pekat
Gula atau nise secukup rasa.
Daun Pandan
Sedikit garam
***
Masukkan durian, santan, gula dan daun pandan ke dalam periuk.
Masak hingga didih.
Masukkan sedikit garam.
Angkat, sejukkan dan simpan dalam peti ais.
Makan dengan roti atau pulut.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment