Thursday 11 August 2011

Spaghetti Carbonara


Resepinya

Speghetty 1/2 bungkus makan 5 orang-rebus hingga masak
Susu kotak fresh milk 1 kotak (yg besar)
fresh cream 1 kotak kecil dlm harga RM6
 isi ayam dan isi ikan/sotong/udang/ketam
cendawan butang dihiris nipis.Jika kecil masuk jer satu2
 sedikit t.jagung utk pekatkan kuah
Bawang putih 5 ulas
serbuk lada sulah (putih)
sedikit garam
marjerin/butter (sedikit)

CARANYA:

1.Tumis bawang putih dgn sedikit marjerin/butter
2.Masukkan lada sulah
3.kacau rata dan masukkan air.Bila air didih.Masukkan susu dan fresh milk. Perlahankan api . Kemudian masukkan fresh cream dan segala isi ayam/udang/ketam/isi ikan dan cendawan. Masukkan garam ikut rasa dan akhirnya masukkan t.jagung utk pekatkan kuah.

4. Angkat dan sedia utk dihidangkan. Tabur cheese diatasnya jika suka.
5. Kalau suka pedas.taburkan sedikit cili api potong di atasnya.(ini ikut rasa orgkita)

p/s tepung jagung dibancuh dgn air sejuk .kacau dan masukkan dlm kuah

selamat mencuba!





No comments:

Post a Comment