Thursday 11 August 2011

Nasi Ayam Mckelate





Bahan Nasi:

Beras biasa/beras basmati 4 pot (makan utk 6 org)
air sukatan macam biasa
bawang putih dgn kulit 4 biji
halia 2 inci
minyak masak 1 sudu besar > menumis
minyak bijan 3 sudu besar > menumis
sedikit garam
caranya: tuumbuk bawang putih dgn halia sampai agak lumat.
Panaskan kuali dan tumis bawang putih dan halia menggunakan minyak biasa dan minyak bijan tadi. Tumis sampai garing. Angkat bersama minyak tadi, masukkan dalam periuk nasi. Basuh beras dan masukkan dalam periuk nasi bersama tumisan bawang putih dan halia, masukkan sedkit garam dan kacau rata. Masukkan air ikut sukatan biasa dan masak dgn periuk nasi elektrik macam biasa.

Bahan Ayam:

1 ekor ayam, buang kulit dan potong kecil (ikut suka)
basuk, sejat.

bawang putih dgn kulit 6 biji
halia 3 inci
+keduanya ditumbuk lumat
Masukkan ke dalam bekas yg berisi ayam
Taburkan garam secukup rasa
dan perap.
sekurang-kurangnya 1 hingga 2 jam
sebelum digoreng hingga garing


Sambal cili:

6 tangkai cili merah
6 tangkai cili padi
(kalau suka pedas tambah cili atau cili padi lebih sikit)
bawang putih 3 ulas
garam secukuonya
Ksemua bahan di atas dibasuh, masukkan dalam blender
Masukkan 2 sudu teh minyak masak
halia 1/2 inci
gula sedikit
air asam limau nipis sedikit/secukupnya
dan blend tanpa air.
Bila sudah lumat masuk dalam mangkuk dan rasa masin,manis dan masam secukupnya. Tambah sedikit cili sos jika suka.

Sop:
Bawang putih 3 ulas
Bawang merah 4 ulas
halia 1/2 inci
semuanya dihiris halus.
Tumis dgn 2 sudu minyak hingga garing dan wangi
masukkan air dan sedikit isi atau tulang ayam
masukkan sop bonjot dan masak sampai mendidih
tambah sedikit garam, masukkan daun bawang dan daun sop jika suka.

Kuah Kicap:

Ambil air sop
masukkan dalam periuk kecil
masukkan kicap secukupnya
masukkan garam secukupnya
masukkan gula secukupnya
dan masak hingga mendidih (dalam anggaran semangkuk air sop).

Bahan sayuran:
daun salad
tomato
timun
basuh dan hiris, kemudian simpan dalam peti ais sebelum dihidangkan agar ianya crispy dan segar.

SELAMAT MENCUBA.

No comments:

Post a Comment