Thursday 11 August 2011

Soto Ayam

<



Bahan A
Ayam  setengah ekor (dibuang kulit dan direbus bersama rempah sop diangkat dan dicarik-carik)
Air separuh periuk digunakan utk merebus ayam
Rempah sop serbuk adabi, 1 paket kecil
Sedikit minyak masak untuk menumis
Bawang besar 2 labu, bawang putih 2 ulas dan 1 inci halia dihiris

Caranya:
Tumis bawang besar,bawang putih dan halia dengan sedikit minyak
Masukkan air 3/4 periuk dan biar mendidih
Masukkan ayam dan rempah sop
Bila ayam masak angkat dan siatkan2kan isi ayam.
Kuah tadi biarkan rasa masin tawar dan sedia utk dihidang.

Sambal Kicap

6 biji cili api (lebih jika suka pedas)
seulas bawang putih
Tumbuk keduanya sampai agak lumat
Masukkan dalam bekas dan tambahkan kicap
Sedia untuk dihidang

Pergedil Kentang

1/2 kilo kentang dibuang kulit dan diirebus
Kemudian dilenyek sampai hancur
Masukkan lada sula
Masukkan garam sesedap rasa
Masukkan minced meat atau minced chicken atau ikan bilis
Masukkan sedikit daun bawang dan daun sop yang dihiris
Masukkan sedikit bawang goreng.
Kacau sebati,  bulatkkan leper
Celup dalam telor (yang telah dikacau dalam bekas) dan goreng
Bila masak angkat dan sedia untuk dihidangkan.

Sediakan mee atau mee hoon yg dicelur terlebih dahulu atau boleh juga dimakan dengan nasi impit.
Taburkan hiasan, isi ayam yang dicarik, sambal kicap, pergedil , daun sop dan daun bawang dan hidangkan.


Nasi Impit Mudah/Ketupat Nasi


Caranya: beras dan air

1. Basuh beras bersih2
2. Bila dah bersih masukkan air.
3. Sukatannya 1 beras = 3 air
4. Lepas tu masak dalam periuk/periuk nasi cam biasa
5. Kacau sekali sekala
6. Bila nasi masak, masuk dalam loyang atau mana2 bekas.
7. Tekan dengan senduk sampai padat.
8. Boleh tekan pakai plastik tapi kena cepat2 takut panas.
9. Biarkan sejuk, dan kemudian bila sejuk, potong mcm biasa. Bahagian atas buang sedikit sebab keras kerana kering.

Selamat Mencuba!






No comments:

Post a Comment