Tuesday 16 August 2011

Popia Goreng


2  paket Pastry Popia

Inti:

Sebiji sengkuang dihiris memanjang/boleh juga diparut
1 biji karet dihiris memanjang/boleh juga diparut
Taugeh 1/2 kilo
Udang 250gram/semangkuk
Isi Ayam jika suka

Bawang putih 1 labu (8 ulas) ditumbuk halus dengan sedikit udang kering
sedikit minyak utk menumis
sedikit garam dan gula

***

Tumis bawang yang ditumbuk dengan udang kering sehingga wangi,masukkan udang dan seterusnya masukkan semua sayuran.  Bila dah layu masukkan sedikit gula dan garam, angkat dan tapis supaya semua air keluar.  Inti ini sedia utk digunakan.  Masukkan inti dalam kulit popia dan lipat seperti biasa.  Buat seterusnya dan goreng sehingga masak.

Kuah


Cili kering 10 tangkai dimesin.bersama 5 ulas bawang putih
Gula nise atau gula apung atau gula melaka
air secawan dicamnpor dengan 3sudu besar asam jawa (paste)
*** \
Masukkan kesemuanya ke dalam periuk, didihkan dia sehingga mendidih dan kuah menjadi pekat.
Masukkan garam secukup rasa.  Tambah air asam jawa jika terlalu pekat.  
Tips: Jika terlalu cair tambahkan gula dan garam dan biar didih sampai pekat (dikacau sekali sekala)
Kuah ini juga sesuai utk dimakan dengan Tauhu Sumbat


No comments:

Post a Comment