Monday 22 August 2011

Kari Tulang Mckelate's Special


Ramai penggemar my kari tulang, tak pastilah apa yg menyebabkan ianya sedap.
Sebenarnya i main campak-campak sahaja... hehehe...

5 ulas bawang dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
1 inci halia dihiris
rempah kari 5 sudu
santan pekat 2 cawan
1 keping asam keping
minyak untuk menumis
sedikit gula dan garam
ubi kentang dibuang kulit dan dibelah 4
2 cawan air

***
Tumis bawang, bawang putih dan halia sampai wangi dengan sedikit minyak
Masukkan serbuk kari dan tumis sampai wangi, masukkan tulang dan masukkan air.
Rebus tulang bersama air tersebut sampai didih ( daging pada tulang lembut)
Kemudian bila tulang dan isinya dah agak-agak lembut, masukkan santan dan kentang.
Biar ia mendidih agak lama dan kentang masak.
Masukkan sedikit garam dan gula secukup rasa.
Ianya sedia dihidangkan bersama nasi putih atau nasi minyak atau dimakan bersama roti.

Selamat Mencuba

No comments:

Post a Comment