Sunday 14 August 2011

Mee Sop Mckelate's Special (Resepi warisan keluarga)



1/2 kg daging or tulang (boleh ganti ayam jika suka)
mee 2 bungkus utk makan 6 orang (dicelor)
bawang putih 2 labu ( dalam 16 ulas atau lebih ditumbuk halus)
lada hitam/black paper serbuk (paling best yg biji2 ditumbuk halus (agak2 secukup rasa)
tomato sos dalam 1 senduk atau 5 sudu besar
cuka 3 sudu besar
garam secukup rasa
kicap masin 1 senduk/5 sudu besar
minyak masak satu senduk

Caranya:

1. Panaskan minyak dlm periuk
2. Masukkan bawang putih dan lada hitam, tumis sampai berbau/sedikit garing
3. Masukkan daging dan masukkan air separuh periuk yg sederhana besar
4. Bila dah didih dan daging dah lembut, masukkan garam, sos tomato,masukkan cuka dan kicap.
5. Biarkan didih dan rasa masin tawar.
6. Bila dah secukup rasa, angkat
7. Masuk mee dalam mangkuk dan letak hiasan dan masuk sop tadi.
8. Makan panas-panas dengan sambal kicap pedas


Hiasan
Telor rebus
sayur sawi dicelor/kobis pun boleh
cili merah dihiris
tauhu goreng dipotong dadu
udang rebus


Sambal Kicap

1. cili padi segengam

2. kicap masin

3. 2 ulas bawang putih

Cili padi dan bawang putih ditumbuk, masukkan sedikit garam, masukkan kicap masin dan tambah sedikit gula jika suka.

Selamat Mencuba.


TIPS:  Sayur tu boleh dipelbagaikan. Mee boleh ganti dengan mee hoon atau spagetty (biasa masa i di ober sea dulu, masa rebus i masuk sedikit kunyit, nampak cam mee la, be creative ok  :))

p/s Terima kasih kpd mek/ibuku yg mengajarku resepi mudah ini. Love u mek :))

No comments:

Post a Comment