Thursday 11 August 2011

Buttered Prawn


1 kg udang besar
minyak
250 gm unsalted butter
5 ulas bawang putih (cincang)
6 biji cili api (cincang) ikut pedas (lebih jika suka pedas)
8 biji kuning telur
250ml susu cair full cream
perasa jika suka
garam
gula
1 sd teh sos ikan (jika suka)

Cara memasak:

Perap udang dengan garam dan goreng dalam minyak panas selama 2 minit hingga bertukar warna. Jangan masak sangat. Toskan.

Pukul kuning telur dan susu hingga kembang.

Panaskan kuali masukkan mentega dan biarkan cair perlahan-lahan. Tumis bawang putih hingga kuning dan masuk cili api, kacau sebentar. Masukkan bancuhan telur dan kacau hingga mula pekat, masukkan daun kari, sos ikan, udang goreng, gula, garam dan serbuk perasa. Kacau hingga bersarang dan garing.

Selamat mencuba !!!

No comments:

Post a Comment