Saturday 13 August 2011

Cik Mek Molek



Ubi Keledek sekilo dibuang kulit dan direbus bersama air dgn sedikit garam sampai empuk
Kemudian sejat dan ditumbuk
Masukkan tepung gandum  sedikit-sedikit.
Anggaran tepung ialah sedikit sahaja iaitu tiga mangkuk ubi keledek yg ditumbuk, 1/2 mangkuk tepung gandum. (kalau lembik, tambahkan tepung sedikit)
Asal tak lekat ditangan dan boleh digentel dah boleh dah,
Tabur sedikit tepung pada papan pencanai, bulatkan doh besar sedikit daripada bola pingpong dan gelek bulat, angkat letak ditangan.  
Masukkan sesudu gula pasir dan tutup.  Pastikan semuanya bertutup rapat dan lonjongkan sedikit doh yg ditutup tadi.  Buat begitu seterusnya sampai doh tadi sedia digoreng.
Panaskan minyak, masukkan cik mek tadi dan goreng sampai garing.
Hidangkan utk minum petang dengan Teh O....


Tips: Biar terkurang tepung jgn terlebih nanti kueh menjadi keras


Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment