Saturday 21 January 2012

Mee Hailam Mckelate's Special


Bahan-bahan

2 paket mee atau 1 paket spegetty

PERENCAH
sedikit udang/Sotong/isi ketam (ikut suka)
sedikit ayam atau daging (ikut suka)
sedikit kicap manis
sedikit kicap masin
air secukupnya
sedikit tepung jagung dicampur dgn air (bagi memekatkan kuah)
bawang putih satu labu (ditumbuk lumat)
garam dan gula secukup rasa
sedikit minyak masak utk menumis

HIASAN
sedikit taugeh
sedikit buah tomato
sedikit tauhu (goreng dan dihiris kecil utk hiasan)
sedikit daun sop dan daun bawang (dihiris halus utk hiasan)
sedikit limau nipis /kasturi (jika suka)
sedikit cili api/cili merah (dipotong jika suka pedas)
sedikit bawang goreng
Telor rebus dipotong empat utk hiasan

CARANYA:

Tumis bawang putih yang ditumbuk sampai sederhana garing.
Masukkan udang/sotong/isi ketam/ayam dan masukkan air.
Masukkan air yg nak dijadikan kuah separuh periuk dan masak sehingga air mendidih.
Masukkan kicap pekat dan kicap masin, sedikit gula dan garam secukup rasa.
Masukkan tepung jagung yg dikacau dengan sedikit air bagi memastikan kuah pekat.
Tunggu sehingga semuanya mesra dan rasanya ok...
Sedia utk dihidangkan bersama mee yg telah dicelor...
Dan hias dgn bahan-bahan hiasan yg dinyatakan

TIPS

mee yg dicelor boleh digaul dgn kicap sebelum dihidangkan
spegetty boleh direbus dalam air yg dimasukkan sedikit kunyit supaya nampak macam mee (terutama bagi mereka yg berada di luar negara)

Selamat Mencuba!

No comments:

Post a Comment