200 ml susu segar
70 rgm butter
70 grm tepung gandum
70 grm caster sugar
4 biji telur gred A
beberapa titik esen vanilla
ptg/siat kecil2 slice cheese dan campurkan dengan susu segar dan masak di atas api perlahan sehingga cheese cair.pastikan kacau sentiasa.
selepas itu, masukkan butter dan kacau sehingga butter larut.
tutup api dan sejukkan sebentar.
Asingkan putih dan merah telur....pukul putih telur bersama gula sehingga menjadi meringue (pekat).
Dalam bekas lain....pukul kkuning telur sehingga kembang dan masukkan tepung sedikit demi sedikit..pukul sehingga adunan tidak berketul2.
Masukkan campuran cheese, susu dan butter...kacau sebati.
Akhir sekali masukkan adunan putih telur dengan kaedah kaup balik dan vanilla.
kacau sebati.
Bakar secara `bain marie' (letak acuan dalam bekas yg berisi air panas) pada suhu 170 c selama 20 minit dan turunkan suhu 140c bakar selama 40 minit
Thanks to My dearest Friend Pn Aine Rahim @ Cik Nie for this special recipe...love it
No comments:
Post a Comment