Tuesday, 31 January 2012

Resepi Bakso



Bahan-bahan

60g sawi - celur dan dipotong
60g bihun - celur dan toskan
60g mee kuning - celur dan toskan
1 sudu makan bawang goreng
1 sudu makan daun sup - cincang

Untuk Kuah@Sup

Air rebusan daging secukupnya utk kuah
4 ulas bawang putih - cincang
1 sudu makan kicap cair
1 sudu makan btg saderi - cincang

1 sudu makan minyak - utk menumis
1 sudu teh garam
1 inci halia - ketuk (nih hana tambah)

Utk Bebola Daging@Bakso

400g daging lembu hancur
1 sudu makan tepung gandum
2 sudu makan tepung ubi
1 biji putih telur
1/4 sudu teh serbuk lada sulah
1/4 sudu teh garam

Bahan Hiasan

Cili padi - tumbuk dgn air rebusan daging@air limau
sos tomato
kicap manis

Cara-cara

Utk membuat bebola daging@bakso- Campurkan semua bahan. Ambil sedikit dan bulat2kan kecil. Rebus dengan air mendidih hingga terapung, angkat dan toskan. 

Utk membuat kuah - Panaskan minyak. Tumis bawang putih hingga harum, masukkan air rebusan, kicap cair, lada sulah, garam dan saderi cincang. Masak hingga mendidih dan matikan api.

Utk hidangan - Atur mee kuning, bihun, sawi dan bebola di dalam mangkuk. Tuang kuah bakso panas. Tabur dengan bawang goreng, cili tumbuk, sos tomato, dan juga kicap manis. Hidangkan.Tips: Rebus bebola@bakso di dalam air mendidih dengan api sederhana.Jangan dengan air yg terlalu mendidih! Ini akan menyebabkan bakso@bebola akan pecah dan teksturnyer tidak halus

* Resepi dari Internet

No comments:

Post a Comment